• Het schilderij en haar verhaal

  7 januari 2019

  “Zou ik meer uitleg moeten geven over wat ik wil uitdragen met mijn schilderijen?” vraag ik me soms af.
  ‘Ja’, is het antwoord dat ik regelmatig daarop krijg.
  Maar vanochtend ontving ik onderstaande tekst van auteur Jan Mantel. Niet mijn visie, maar te mooi om te weerleggen:


  ‘In the midst of creation’ – Jan Mantel

  Op de laatste dag van het jaar liep ik tegen een schilderij aan van Bianca van Baast. Mijn toch al deprimerende gedachten over de toestand van de wereld dwaalden verder af, dieper het schilderij binnen en toen ontstond er een plotselinge ommekeer.

  De schoonheid vastgelegd als een serene droom liggend op de wolken in een oneindige ruimte van leegheid en duisternis. Het lijkt alsof ontsnappen niet lukt. In bijna foetushouding wacht mijn prinses vredig tot het moment dat de poort opengaat en ze door de opening weggedreven wordt uit de zwarte doemwereld. En dan komt het licht haar tegemoet en trekt de mist op.

  Wakker geschud en met grote ogen ziet ze tot aan de horizon de wereld gevuld met hoop. Bomen met groene toppen reiken tot aan de hemel. De lucht is helder en zover ze kan kijken ligt er schoonheid in het wuivende landschap. Kinderen drinken weer uit de beek en wilde paarden rennen door de velden, af en toe met beide benen naar achteren trappend.

  Achter de stammen van de dikke eiken staan de pessimisten klein gestompt door sterke hooparmen, loerend om elke kans te grijpen weer tevoorschijn te komen. Voorlopig zijn ze te klein. De uitstoot wordt langzaam geabsorbeerd door stugge doorzetters, die niet de verleidingswegen van de overvloed zijn ingeslagen. Volhardend zijn ze de waarheid trouw gebleven en hebben de slag gewonnen. De zeespiegel daalt weer en de ecologische groei vertaalt zich op de groene aandelenbeurs in permanente stijgingen.

  Ik wend mij af van het schilderij ‘In the midst of creation’ en loop het nieuwe jaar tegemoet. Ik moet van opluchting schreeuwen. Mijn kleinkinderen zijn gered.  

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 102 keer bekeken

 • Nieuwsbrief mei 2108

  18 mei 2018

  Beste lezer,

  het is mijn wens om jouw leven een beetje mooier te maken. Waarschijnlijk is mijn bijdrage daarin maar klein: misschien laat ik je genieten van de afbeeldingen in mijn nieuwsbrieven of bezichtig je graag mijn schilderijen tijdens een expositie of na een aankoop. Misschien spreekt ‘Een glimp van je ziel’ en ‘het volgen van je eigen-wijsheid’ je aan of is er een andere reden dat je graag op de hoogte blijft.

  Hoe dan ook. Binnenkort gaat de nieuwe privacywet inwerking en is het niet vanzelfsprekend meer dat je een nieuwsbrief van me ontvangt. Vanaf 25 mei is het noodzakelijk dat je bewust een keuze maakt en digitaal aangeeft dat je graag op de hoogte wilt blijven.  Dat kan via deze link. (Na de aanmelding krijg je nog een mailtje om het definitief te bevestigen. Houd je (spam)box dus in de gaten.)

  Wat kun je verwachten qua toekomstige nieuwsbrieven?
  Momenteel zitten er geen exposities of lezingen in de planning, maar ben ik wel bezig met nieuwe schilderijen en het schrijven van een boek na aanleiding van Een glimp van je ziel. Dit betekent dat je pas over een tijdje weer een nieuwsbrief zult ontvangen; alleen als er daadwerkelijk iets te melden valt en nooit meer dan twee per event.  Wil je op de hoogte blijven? Bij deze nogmaals de link om je aan te melden voor de nieuwsbrief.

  Alvast bedankt en graag tot ziens.
  Lieve groet, 

  Bianca van Baast
  www.biancavanbaast.nl

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 142 keer bekeken

 • Win een giclée van Een glimp van je ziel

  8 oktober 2017

  Het is zo ver! Het schilderij Een glimp van je ziel reist sinds afgelopen week TIEN jaar door Nederland. In deze periode deed ze 188 unieke adressen aan en 83 verschillende dorpen en steden:

  4 adressen in 3 woonplaatsen te Groningen
  6 adressen in 4 woonplaatsen te Zuid Holland
  9 adressen in 4 woonplaatsen te Noord Holland
  9 adressen in 7 woonplaatsen te Zeeland 
  9 adressen in 4 woonplaatsen te Drenthe 
  18 adressen in 9 woonplaatsen te Limburg 
  19 adressen in 5 woonplaatsen te Overijssel 
  37 adressen in 15 woonplaatsen te Gelderland 
  77 adressen in 32 woonplaatsen te Noord Brabant

  Vreemd genoeg vond het schilderij in die 10 jaar geen enkel onderkomen in Utrecht, Flevoland of Friesland.
     Een glimp van je ziel kreeg voornamelijk onderdak bij mensen thuis. Maar ook bij een school voor praktijkonderwijs, diverse bedrijven, ateliers, spirituele centra en zorginstellingen (waaronder, hoe ironisch, het leger des heils).

  Ik begon het project Een glimp van je ziel om twee redenen. Ten eerste wilde ik iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst of achtergrond, de kans bieden om kunst in eigen omgeving te ervaren. En daarnaast wilde ik deelnemers bewuster maken van wat hen bezielden. Waarom, en of dat is gelukt, lees je in deze blogpost.

  Hoe nu verder?
  Op 13 juli plaatste ik een blogpost over verlangen, durven en daarna doen. Hieruit kon men al opmerken dat het tijd werd voor verandering. Ik heb dan ook besloten om te stoppen met Een glimp van je ziel.

  Bij deze wil ik iedereen, niet alleen de deelnemers, maar ook zij die Een glimp van je ziel op andere manieren een warm hart hebben toe gedragen van harte bedanken voor hun inzet en betrokkenheid.

  Als feestelijke afsluiting geef ik aan het einde van deze maand een giclée van Een glimp van je ziel ter waarde van € 265,- cadeau. Wil je hier kans op maken? Laat dan vóór 31 oktober a.s. via deze link je contactgegevens achter.

  Graag tot ziens. 

  Lieve groet en een bezield leven toegewenst, 

  Bianca van Baast
  www.biancavanbaast.nl
  www.eenglimpvanjeziel.nl

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 162 keer bekeken

 • Uitnodiging jubileum expositie op kasteel

  12 april 2017

  Van 7 mei t/m 25 juni toont kasteel Geldrop een overzicht aan schilderijen van de Oisterwijkse kunstenares Bianca van Baast.


  Van Baast had in de zomer van 2002 haar eerste expositie en nu, 15 jaar later, viert zij met deze tentoonstelling haar jubileum. Zelden waren er zoveel schilderijen van haar te zien op één locatie.
   
  Kasteel Geldrop
  Tijdens de expositie toont Van Baast de schilderijen waar zij eerder al bekend mee werd; kale, naakte figuren die de pure mens weergeven. Daarnaast toont ze de doeken waarmee zij in 2013 een nieuwe richting in sloeg en die de uniciteit en innerlijke kracht van de mens benadrukken. 

  Bianca van Baast wil met haar schilderijen, los van enige religie, de kijker een punt van steun, kracht en inspiratie bieden, zoals iconische afbeeldingen van Jezus, Maria en Boeddha doen. De tentoonstelling is dan ook bedoeld om bezoekers te bezielen en hen hoop en vertrouwen te geven. 

  Momenteel is er veel gaande in de wereld en lijken angst en onzekerheid te overheersen. Veel mensen voelen zich machteloos en hebben het gevoel afhankelijk te zijn van de omstandigheden. Het woord ‘Buiten’ in de titel van de expositie staat dan ook voor het zoeken naar houvast, bevestiging en zingeving buiten jezelf. 

  Naar binnen’ staat voor het naar binnen keren en luisteren naar je ‘eigen-wijsheid’. Zodra we durven te luisteren naar onze gevoelens, intuïtie en inspiratie komt er een oervertrouwen vrij, waarmee we veel krachtiger ‘terug’ naar buiten kunnen keren en, mochten we dat willen, van meer betekenis kunnen zijn.
   
  Bianca van Baast heeft de route, van buiten naar binnen en terug, zelf doorlopen na een reeks tegenslagen, waaronder een burn out. Achteraf gezien is zij erg dankbaar voor wat haar is overkomen en wil ze nu anderen tot steun zijn in dit proces.
   
   
  Tijdens de expositie wordt er ook een giclée van Een glimp van je ziel getoond. Dit is een reproductie van het originele schilderij dat in oktober alweer 10 jaar via een doorgeefsysteem door Nederland reist. Het schilderij vraagt iedereen die het onderdak verleent zich bewust te worden van wat hen bezielt. Want wat jou energie geeft, mag je meer in je leven toelaten, aldus de kunstenares.

   
  7 mei t/m 25 juni 2017
  Van buiten naar binnen en terug – Bianca van Baast
  Kasteel Geldrop
  Open: Donderdag, vrijdag en zondag van 14:00 - 17:00 uur
  (gesloten op Hemelvaartsdag en 1ste pinksterdag.)
  Extra open op 2de pinksterdag.
  Kasteel Geldrop
  Mierloseweg 1, (navigatie Helze 8)
  5662 KA Geldrop
  www.biancavanbaast.nl

  De opening vindt plaats op 7 mei van 15.00 tot 16.30 uur.
  Harpiste Mechteld Karlien zal de muziek verzorgen.
  Wilt u de opening bijwonen? Vanwege de capaciteiten van het kasteel is het noodzakelijk dat u zich hier voor aanmeldt. Laat dus vóór 27 april weten of u aanwezig bent bij de opening en met hoevelen u komt via artatbiancavanbaast.nl.


   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 260 keer bekeken

 • Feestje!

  3 maart 2017

  Hieperdepiep! Een glimp van je ziel reist vandaag precies 9,5 jaar door Nederland! Ze begon haar reis in oktober 2007 te Tilburg. En verblijft momenteel, hoe toevallig, in Tilburg!

  www.eenglimpvanjeziel.nl

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 243 keer bekeken

 • De druppel, die niet de emmer, maar het hart doet overlopen.

  29 januari 2017

  "Zal ik haar Flow noemen?" Ik zet een paar passen terug en kijk naar wat ik zojuist geschilderd heb; een zwevende vrouw tussen de sterren. Ze lijkt zich inderdaad vol vertrouwen over te geven aan de stroom van het universum. Toch voelt de titel niet goed. Je zou bijna denken dat ze is overgeleverd aan de wensen en omstandigheden van haar omgeving. Maar is dat wel zo?
   

  Elk mens, elke ster en al het overige dat bestaat, vormen samen het universum. Je kunt het vergelijken met vele druppels water die samen een oceaan vormen. Als ik één druppel uit de oceaan haal vind ik er alle informatie in terug over de gesteldheid van de oceaan.

  Als ik er nu gif aan toevoeg en de druppel daarna terug plaats in de oceaan, dan vermengt de druppel zich met de rest van het water en vergiftig ik, hoe klein de impact ook is, de gehele oceaan. Maar voeg ik iets helend toe aan diezelfde druppel of verwijder ik het vuil dat het al in zich had, dan verbeter ik juist het welzijn van de oceaan. 
   
  A drop in the ocean - Bianca van Baast
  Elk van ons is maar een klein druppeltje in een groot oceanisch universum, toch kan ook jij, als individu, op deze manier een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Die bijdrage hoeft niet groots of moeilijk te zijn. Stop gewoon met gif strooien. Stop met veroordelen en beschuldigen!!!
   
  Door een ander (of jezelf) te veroordelen en te beschuldigen zeg je eigenlijk “Ik vertrouw niet op mezelf. Ik ben bang dat ik deze situatie niet aankan. Jij moet je gedrag veranderen, zodat ik me weer veilig kan voelen!”
  Maar als jij jezelf niet vertrouwt, hoe kan een ander jou dan wel vertrouwen? 
   
  Zie je hoe oordeel en beschuldiging meer wantrouwen en angst in de wereld brengt!? 
   
  Ontdoe jezelf zoveel mogelijk van angst, teleurstelling, woede en haat. Hiermee vergiftig je namelijk niet alleen je omgeving, maar ook jezelf. Richt je op wat je vreugde en vertrouwen geeft. En onthoud dat iets of iemand die geen aandacht krijgt, vanzelf verdwijnt…

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 335 keer bekeken

 • Nieuwsbrief: 2017 - een feestjaar!

  2 januari 2017

  (Hier vindt u de gehele nieuwsbrief: http://eepurl.com/cvOxfv )

  2017 belooft voor mij een feestjaar te worden. Dit voorjaar vier ik namelijk, door middel van de grootste solo expositie die ik ooit in Nederland heb gehad, dat ik 15 jaar geleden aan mijn eerste tentoonstelling deelnam.

  En behalve dat er daarna nog een expositie op het programma staat, hoop ik in oktober het 10-jarige jubileum van Een glimp van je ziel te mogen vieren. Het schilderij reist al ruim 9 jaar door Nederland en het zou geweldig zijn als het nog veel meer mensen mag bereiken en inspireren.

  Er is heel wat om naar uit te kijken merkt u wel.
  Graag tot ziens in dit nieuwe jaar!

  Lieve groet,
  Bianca van Baast
  www.biancavanbaast.nl
  www.eenglimpvanjeziel.nl

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 260 keer bekeken

 • Een glimp van je ziel bij jou thuis

  19 december 2016

  Op 3 oktober 2007 gaf ik (Bianca van Baast) het schilderij ‘Een glimp van je ziel’ aan een kennis met de opdracht om het na twee weken weer door te geven aan iemand anders. Sindsdien reist het schilderij door Nederland en logeert het elke twee à drie weken bij een ander gastgezin, instelling of bedrijf. 

  Het project ‘Een glimp van je ziel’ is bedoeld om deelnemers en toeschouwers bewust te maken van wat hen bezielt. Met de bedoeling meer vreugde in het leven toe te laten.

  Door 'Een glimp van je ziel' op deze manier rond te laten reizen krijgt iedereen, ongeacht achtergrond of afkomst, de kans om kunst in eigen omgeving te ervaren.


  Rondreizend schilderij Een glimp van je ziel nu ook als giclée verkrijgbaar

  Wil je (na)genieten van het schilderij? Of haar als houvast gebruiken om dichter bij je zelf te komen (en te blijven), dan is er nu een giclée van het schilderij verkrijgbaar.  Een leuk cadeau voor jezelf of om je dierbaren mee te verrassen!

  De giclée is een kunstdruk op doek en net als het originele schilderij 25 x 25cm groot, waardoor het haast niet van het originele schilderij te onderscheiden valt. Het originele schilderij is helaas niet te koop, maar een giclée (oplage van 25) is voor € 265,- te bestellen.

  Voor wie wel een aandenken wil, maar geen giclée, is er een kaart op A5 formaat beschikbaar. De kaart sluit aan bij de A5 formaat briefkaarten die al eerder verkrijgbaar waren van 'Tegenstroom', 'Ziende blind', 'Ecce homo' en 'Three sides to every story; yours, mine and the truth'. 
  De kaarten zijn te koop voor € 2,50 per stuk of als set van 5 voor € 11,50 (inclusief verzendkosten, alleen geldig in Nederland).

  Bestellen of meer informatie aanvragen kan via artatbiancavanbaast.nl.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 329 keer bekeken

 • Een steuntje in de rug

  15 november 2016

  Nieuwsbrief november 2016 

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 283 keer bekeken

 • Een glimp van je ziel en een (nieuwe) traditie

  8 februari 2016

  Na acht jaar hopen kwam Een glimp van je ziel bij toeval bij mijn zus terecht. Toen ze het schilderij na twee weken doorgaf verraste Femi haar met een mooie traditie. 

  Femi via Facebook:
  "Soms bof ik! Zoals vandaag. Ik heb de eer om op het schilderij "Een glimp in je ziel" van de kunstenares Bianca van Baast, gedurende de komende 2/3 weken, te passen. Bij het zien van het schilderij 2 weken geleden was ik meteen verkocht. Het verhaal er achter vond ik ook bijzonder. Het is namelijk zo dat dit schilderij, gemaakt in 2007, sindsdien een "reis" door Nederland maakt. Iedereen in Nederland krijgt de mogelijkheid om hem 2 weken lang in huis te hebben en ervan te genieten. Daarna wordt het doorgegeven aan de volgende die vrijwillig op het schilderij wil "passen".

   
  Vanaf vandaag mag ik als eerste Afrikaan en als de eerste Rotterdammer op "Een glimp in je ziel" passen dus. Wil je eventueel ook op dit schilderij passen, laat dit mij zo snel mogelijk weten. Dan kun je ook hiervan genieten.

   

  Ik heb hem trouwens opgehaald in Tilburg bij Susanne van Baast (ja de zus van). Volgens een normale Afrikaanse traditie heb ik ook een Afrikaans schilderij uit Nigeria meegenomen. Hartstikke bedankt Susanne. Ik geniet nu al van het prachtige kunstwerk!"

  Femi S. te Rotterdam (2016)

  Meer info over het rondreizende schilderij Een glimp van je ziel vind je op www.glimpvanjeziel.nl
  Naar Nigeriaanse traditie: Een glimp van je ziel leidt tot het uitwisselen van kunst. 

   

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 435 keer bekeken

 • Meer blogs >>