• Doorgeefsysteem laat schilderij 8 jaar door Nederland reizen

  6 oktober 2015

  Begin oktober 2007 gaf kunstenares Bianca van Baast haar schilderij ‘Een glimp van je ziel’ aan een kennis met de opdracht om het na twee weken weer door te geven aan een volgend persoon. Sindsdien reist het schilderij door Nederland en logeert het elke twee à drie weken bij een ander gastgezin, instelling of bedrijf.

  In de 8 jaar dat het schilderij nu rond gaat deed het ruim 155 adressen aan. In de meeste gevallen vond Een glimp van je ziel een onderkomen bij de mensen thuis. Maar ook zorginstellingen, zoals de Ubb in Nijmegen, de Zeeuwse Gronden in Axel, Wooncentrum De Noordhoek in Zutphen en de dag,- en nachtopvang van het Leger des Heils in Terneuzen boden onderdak.


  Een glimp van je ziel reist met twee doelen.
  Ten eerste wil het iedereen, ongeacht achtergrond of afkomst, kunst in zijn directe omgeving laten ervaren.
  Het schoolvak CKV stimuleert jongeren om meer in contact te komen met kunst en cultuur, maar via Een glimp van je ziel krijgen ook volwassenen de kans om met kunst in aanraking te komen. Opvallend veel deelnemers aan het project hebben dan ook een liefde voor kunst. Naast vele amateurkunstenaars vond het schilderij ook zijn weg naar diverse studio’s van professionele kunstenaars, designers en muzikanten.
   

  Ten tweede vraagt Een glimp van je ziel deelnemers en toeschouwers bewust te worden van wat hen bezielt. Via een begeleidende brief worden deelnemers uitgedaagd om stil te staan bij wat hen zingeving en vreugde schenkt. Sommige deelnemers nemen dan ook uitgebreid de tijd om bij het schilderij te mediteren of om er met anderen over te discussiëren. Voor velen is het zien van Een glimp van je ziel een moment van rust en bezinning in hun dag, terwijl andere deelnemers eerlijk toegeven dat ze het te druk hebben om erbij stil te staan.
  Een glimp van je ziel vindt regelmatig onderdak bij mensen en organisaties die zelf ook met zingeving bezig zijn, zoals healing praktijken, een Godinnentempel in Hillegom en bij een pastor in Veghel.


  Degene die het schilderij onderdak verleent bepaald wie het schilderij na hem of haar ontvangt. De kunstenares Bianca van Baast heeft daar geen invloed op. Het doorgeven van het schilderij vormde in acht jaar maar een enkele keer een probleem. In die gevallen werd Een glimp van je ziel opgehaald door iemand die van te voren had aangegeven mee te willen doen met het project, of het schilderij werd teruggestuurd naar de kunstenares. Dit laatste is in acht jaar tijd driemaal voorgekomen.

  De oudste deelnemer, voor zover bekend, is een mevrouw die op haar 86ste verjaardag, naast cadeautjes, Een glimp van je ziel voor twee weken te logeren kreeg. Ze kreeg het van haar dochter en gaf het door aan haar kleinkind.

  Het meest opvallende verhaal omtrent Een glimp van je ziel is waarschijnlijk die van meneer Bouten, die op de laatste mooie zondag van 2008 in de tuin wat tijdschriften zat door te bladeren toen zijn oog viel op een artikel over Een glimp van je ziel. Het liet een enorme indruk bij hem achter. Niets vermoedend bezocht hij enkele uren later zijn schoonouders en wat bleek?! Het schilderij hing bij hen aan de muur! Meneer Bouten gaf zijn familie meteen te kennen dat hij en zijn vrouw het volgende verblijfadres wilden zijn.


  Het is de bedoeling dat Een glimp van je ziel in Nederland blijft. Maar het schilderij ging in printvorm (op doek en als briefkaart) meerdere malen de grens over naar Duitsland, Spanje en Brazilië.
  De afgelopen 4,5 maand pendelde Een glimp van je ziel op en neer tussen diverse kleine plaatsjes in  Drenthe. Momenteel verblijft het schilderij in Roden.

  Een glimp van je ziel vond al eerder onderdak in Aardenburg, Aarle-Rixtel, Alblasserdam, Alteveer, Amsterdam, Arnhem, Axel, Beringe, Berkel Enschot, Bath, Best, Beuningen, Bladel, Breda, Brummen, Bunne, Capelle aan den IJssel, De Steeg, Deventer, Doetinchem, Eerbeek, Eindhoven, Elst, Etten, Ewijk, Gerwen, Gorssel, Groningen, Haarlem, Haren, Heerlen, Heeze, Helmond, Hengelo, Hillegom, Hulst, Kloosterzande, Maarheeze, Margraten, Nijmegen, Norg, Oirschot, Oisterwijk, Olst, Oosterhout (N-Br), Panningen, Peize, Rilland, Roden, Rosmalen, Schijndel, Sevenum, s'-Hertogenbosch, Sint Michielsgestel, Sint Oedenrode, Terneuzen, Tilburg, Udenhout, Wanssum, Wichmond, Winssen, Valkenswaard, Veghel, Velden, Velserbroek, Venray, Vorden, Zutphen, Zwanenburg en Zwolle.

  Een glimp van je ziel toont twee mensfiguren waarvan alleen de gezichten en handen zichtbaar zijn. Ze kijken elkaar diep in de ogen (spiegel van de ziel). De surreële geel/groene...

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 648 keer bekeken

 • Een aangenaam bestaan

  10 september 2015

  "We hebben de werken maar aangekocht,” zegt de galeriehouder. Hij glimt van trots om zijn goede daad. Ik kijk nog eens naar de serie schilderijen. Ze verklappen niets van het aandoenlijke verhaal dat hij me net heeft verteld.

  Volgens de galeriehouder is de maker een jonge Belgische kunstenaar die schildert in een afgezonderd, koud en vochtig schuurtje. Hij heeft niet veel te makken en zijn huid begint een grijze dons te vertonen alsof hij langzaam aan het verschimmelen is. De galeriehouder lijkt te genieten. Het is inderdaad een prachtig verhaal (als het geen werkelijkheid zou zijn). En het sluit perfect aan bij het romantische beeld dat we hebben van kunstenaars.

  Het verhaal doet me denken aan mijn jeugd. Als zesjarige droomde ik er al van om kunstenaar te worden. Mijn nabije omgeving probeerde me te ontmoedigen. Ze waren enkel bekend met de trieste levensverhalen over Van Gogh en Rembrandt en waren daardoor bang dat ook ik arm zou eindigen.
  Vastbesloten om toch kunstenaar te worden, visualiseerde ik mezelf al schilderend in een koud atelier, terwijl ik leefde op water en brood. Ik zou hoe dan ook mijn hart blijven volgen en zo alsnog gelukkig zijn.

  Teun Hocks

  Waar je je aandacht op richt creëer je. Niets gek dus dat ik tijdens mijn studietijd van de ene beschimmelde kamer naar de andere vochtige kamer verhuisde. Ik kon me gewoon niet voorstellen dat er iets anders voor me bestond.
  Ik richtte me volledig op mijn schilderscarrière, maar leven op water en brood (figuurlijk) was toch niet zo romantisch als gedacht.

  Ik verlangde naar beter en verhuisde uiteindelijk naar een groter en aangenamer onderkomen. Maar het echte keerpunt kwam pas toen ik The artist way van Julia Cameron las en zij hierin opmerkte dat een kunstenaar niet hoeft te lijden om goede kunst te kunnen maken. Dit gaf me een hele andere kijk op het kunstenaarschap. De media hield ons voor dat goede kunst alleen maar kon ontstaan als een artiest worstelde met zijn bestaansrecht. En was ik er stiekem niet een beetje trots op dat ik zoveel leed voor mijn kunst (ook al deed het me nog zo ellendig voelen)?

  Nu werd het mij duidelijk dat ik een heel andere toekomst kon creëren, simpelweg door mijn aandacht te verplaatsen naar andere, gewenste mogelijkheden.

  Iedereen heeft het geboorterecht om te kiezen voor een aangenaam bestaan, maar je kunt dit niet bij iemand of iets (zoals een overheid) afdwingen. Je zult zelf je visie moeten verbreden en durven geloven dat jouw idealen mogelijk zijn. Door groot te dromen, ongeacht wat anderen voor mogelijk houden, kun jij je vibratie veranderen en andere dingen aantrekken in je leven.

  Verandering komt meestal niet in één keer. Het verschil tussen de huidige situatie en je nieuwe visie kan daarvoor te groot zijn. Maar door stap voor stap je bezieling (hart) te volgen, bevind je je ten eerst op een aangenamer pad en loop je ten tweede een mooiere toekomst tegemoet.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 405 keer bekeken

 • 7,5 jaar rondreizend schilderij

  3 maart 2015

  ‘Een glimp van je ziel’ reist vanaf vandaag 7,5 jaar door Nederland.

  Het schilderij dat in oktober 2007 mijn atelier verliet is op een missie. Behalve dat het deelnemers de mogelijkheid biedt om kunst in eigen omgeving te ervaren, wil het iedereen die er mee in aanraking komt inspireren om zijn eigen-wijsheid te volgen.
  Het project herinnert je er aan dat we allemaal in essentie compleet zijn en in staat om ons ideale leven te leven dankzij de aanwijzingen van de ziel. 

  Een glimp van je ziel vraagt deelnemers dan ook om zich bewust te worden van hun zielsverlangen en die bezieling te volgen.

  Meer op www.glimpvanjeziel.nl

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 484 keer bekeken

 • De weg naar succes en jezelf (een blog voor kunstenaars en ieder die op zoek is naar succes).

  10 december 2014

  Voor veel kunstenaars is het moeilijk rondkomen. En sinds de BKR (Beeldende Kunstenaars Regeling) in 1987 is afgeschaft en er in 2012 bezuiniging werden aangekondigd is er steeds meer druk ontstaan vanuit de overheid om financieel onafhankelijk te zijn. Kunstenaars moeten ondernemers worden.


  Zo’n 10 jaar geleden betekende dit voor mij dat ik via de WWIK (opvolger van de BKR en WIK) cursussen volgde bij Kunstenaars & Co (nu bekend als Cultuur-ondernemen). Tijdens één van de eerste cursussen ... lees verder op http://goo.gl/iVgVUM

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 442 keer bekeken

 • Glimp van je ziel krijgt eigen blog

  11 november 2014

  Een glimp van je ziel
  Sinds 2007 reist mijn schilderij 'Een glimp van je ziel' door Nederland. Het idee hier achter is behalve mensen in aanraking brengen met kunst, deelnemers bewust laten nadenken over wat hen bezielt en dus gelukkig maakt.

  Vorig jaar kreeg Een glimp van je ziel zijn eigen website www.glimpvanjeziel.nl met reacties van deelnemers, updates van waar het schilderij zich bevindt en waar het al eerder onderdak vond.
  Sinds kort is de website uitgebreid met een blog. Hier ga ik dieper in op het onderwerp bezieling, je eigen weg volgen en je verlangens waar maken. Ik geloof namelijk dat we ons eigen pad kunnen volgen op een manier die niet egoïstisch is, maar juist inspirerend. Een manier waarbij we ons hart volgen en zo een fijner leven en mooiere wereld creëren.

   

  Een glimp van je ziel is nu ook te volgen op Facebook. www.facebook.com/eenglimpvanjeziel.nl 

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 468 keer bekeken

 • Kunst kopen van levende kunstenaars.

  30 april 2013

  Afgelopen tijd postten vele kunstenaars onderstaande ets op Facebook. Hiermee werd het idee gewekt dat je beter nu hun kunst kunt kopen, omdat het bij leven nog betaalbaar is.
  Maar dat kunst in prijs stijgt zodra de kunstenaar is overleden gaat niet altijd op.

  Zo werkte ik, toen de befaamde kunstenaar Anton Heyboer overleed, in een galerie in Breda. Ondanks zijn grote naam, bleven de prijzen na zijn dood onveranderd. Waarschijnlijk had dit te maken met zijn grote productie. Na zijn dood werd er nog volop werk aangeboden waardoor vraag en aanbod aan elkaar gewaagt bleef.
   
  Veelal gaan de prijzen omlaag zodra een kunstenaar komt te overlijden. Vooral bij kunstenaars met weinig naamsbekendheid en nabestaanden die er niet van willen of hoeven rond te komen ebt de belangstelling voor het werk uiteindelijk weg. Hierdoor verminderd de waarde.

  Maar laat je niet vergissen, zo’n kunstenaar kan worden herontdekt en dan loopt de waarde na jaren weer op.
  Toch zou ik hier niet op speculeren, maar gewoon het werk nu al aankopen. Dit advies heeft niets te maken met de prijs, de dood of het leven, maar alles met de kansen die u een kunstenaar gunt.
  Een kunstenaar die niet (genoeg) verkoopt zal op den duur moeten stoppen of iets anders naast het kunstenaarschap moeten gaan doen. Welk ander groot plezier kunt u een kunstenaar én uzelf doen dan de kunstenaar te laten werken in een vak waar hij of zij het beste in is?!


    

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 838 keer bekeken

 • Succesvolle expositie

  1 januari 2013

  De afgelopen weken heb ik doorgebracht in het zuiden van de USA, o.a. vanwege de Miami Beach Art Basel Fair; kunst kijken op topniveau (hoewel ik maar weinig bijzonders heb gezien.)

  Tijdens mijn verblijf in het buitenland bleek de expositie 'Topkoppen en Portretten' bij Museum Artland een groot succes te zijn, wat extra openingtijden tussen kerst en nieuwjaar tot gevolg had.
  Mijn werk is er nog t/m 24 februari 2013 te bezichtingen.

  Museum Art-land: Topkoppen en Portretten
  t/m 24 februari 2013
  Elke zaterdag en zondag van 12.00-16.00 uur
  Overspoor 35, Nibbixwoud

  www.art-land.nl
   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 664 keer bekeken

 • Het atelier

  22 juni 2012

  Een tijdje terug kreeg ik bezoek in mijn atelier van een groepje dames. Ze waren een dagje uit en het hoogtepunt van de dag was een bezoek aan het atelier van een echte kunstenaar. Maar ik geloof dat ik niet helemaal voldeed aan het beeld van een kunstenaar …. Ze keken hun ogen uit, niet om wat ze zagen, maar meer om wat ze niet zagen.

  Schijnbaar hoor je .......
  Lees verder op http://biancavanbaast.blogspot.nl/2011/03/het-atelier.html 

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 741 keer bekeken

 • Uitgelicht

  3 april 2012

  Op verzoek heb ik enkele detailfoto’s gemaakt van mijn schilderijen. Je zou bijna denken dat het weer nieuwe schilderijen zijn…..

  Zie http://biancavanbaast.blogspot.com/2012/02/uitgelicht.html 


   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 688 keer bekeken

 • Wat doet kunst?

  4 maart 2012

  Nu de overheid zijn beleid betreffende kunst heeft aangepast is het van een nog groter belang om de waarde van kunst zichbaar te maken. Maar de waarde zit hem meestal in de beleving van de toeschouwer. En die is niet zo makkelijk te grijpen.

  Een verzamelaar  .... Lees verder op http://biancavanbaast.blogspot.com/2012/02/wat-doet-kunst.html 

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 678 keer bekeken

 • Meer blogs >>