• ‘Flow' of meestromen. Wat betekent dat eigenlijk?

  4 mei 2020

  Schrijven voor www.eenglimpvanjeziel.nl was nooit mijn ambitie. Als zesjarig meisje wist ik al dat ik kunstenaar wilde worden en dus was het niet meer dan logisch dat ik als volwassene ging doen waar mijn hart lag: schilderen.
  Mijn omgeving begreep niet waarom ik koos voor zo’n onzeker vak. Was het niet verstandiger een beroep uit te oefenen met meer zekerheid? En schilderen als hobby ernaast te beoefenen?

  Dat had gekund, maar dat zou betekenen dat ik niet zou stromen, dat ik niet het gevoel zou hebben voluit te leven, dat ik een deel van mezelf zou inhouden uit verlangen naar zekerheid, terwijl geen enkele baan die werkelijk biedt.
  Al gauw werd ‘bezield leven’ dan ook het thema in mijn kunst; een uitnodiging aan de toeschouwer om jezelf te zijn, je niet in te houden maar te kiezen voor expressie, beweging en ‘flow’.

  Ik merk echter dat er veel misvattingen bestaan over meestromen. In het nummer ‘Stronger’ van Britney Spears bijvoorbeeld hoor ik haar zingen ‘I used to go with the flow. Didn't really care about me’. Waarmee ze lijkt aan te geven dat meestromen betekent: doen wat je omgeving van je verwacht en vooral nergens tegen in gaan of voor je eigen wensen opkomen. Flow, lijkt wat dat betreft vaak gelijk te staan aan ‘gemak’ en ‘vrij van uitdagingen’.

  Dit idee komt van het ego. Die wil je veilig houden. Door mee te gaan met de rest van de massa hoef je niet zelf na te denken en bespaar je energie. Kostbare energie die je later misschien nodig hebt voor uitdagendere situaties (die echter zelden tot nooit op je pad komen).

  Daarnaast wil het ego dat je anderen tevreden houdt, omdat ze je anders in de steek zouden kunnen laten. De pijn van verlaten worden heb je in je jeugd al eens mee gemaakt en het ego wil voorkomen dat dit je nog eens overkomt. Die beschermende zorg is goed bedoeld, maar dat jij jezelf in de steek laat en dus pijn doet als je alleen anderen bedient, wordt door het ego volkomen genegeerd.

  Het wil wat dat betreft ook niet dat je gaat voelen. Doe je dat namelijk wel, dan kom je er achter dat al die goed bedoelde bescherming je weghoudt van hetgeen je werkelijk wilt.
  Zodra je dat ontdekt, verliest het ego zijn waarde, en daarmee zijn macht en controle over jou. En dat wil het tegen elke prijs voorkomen.

  Meestromen betekent dan ook niet ‘meegaan met je buitenwereld’, maar meebewegen met je eigen natuur.
  Dat is alles behalve makkelijk, omdat dit meestal ingaat tegen hetgeen je hebt geleerd, en dus ook tegen hetgeen dat veilig en vertrouwd voelt.

  Het houdt in dat je regelmatig bewust naar binnen gaat om te voelen of je in de weerstand zit of meebeweegt. Dat je voor jezelf moet denken en voelen wat jou laat stromen. Dat je uit je comfortzone komt als je die ontgroeit bent. Dat je de richting die iets opgaat ombuigt of omleidt, op het moment dat jij en/of...

  Lees meer >> | 455 keer bekeken

 • #kunstberenjacht

  21 april 2020

  Oke, dus we hebben #berenjacht voor de kinderen. Maar hoe zit het met de volwassenen?
  Die kunnen vanaf nu, met of zonder kids, op #kunstberenjacht.

  Een leuk initiatief van Laura Hoek, Het Pieck. Met diverse kunstenaars.
  Mijn bijdrage is het schilderij 'Houvast'. Een steuntje in moeilijke tijden.

  De kunstwerken vind je via: google.maps
  #kunstvoorjeraam #kunstencultuur

  Lees meer >> | 130 keer bekeken

 • Expositie per direct geannuleerd

  31 maart 2020

  Helaas. Het zat er aan te komen. Maar ook mijn expositie in Keulen is GEANNULEERD.
  Niet zo zeer vanwege de pandemie, maar eerder door de gevolgen ervan. Mensen doen nu eenmaal gekke dingen als ze zich vervelen, opgesloten voelen of angstig zijn. 

  Net als dat afval op straat uitnodigt tot het weggooien van meer afval, nodige straten en pleinen met gesloten panden uit tot vandalisme.
  Hierdoor kon mijn galeriehouder in Duitsland niet meer garanderen dat mijn schilderijen nog langer veilig waren. Dus ben ik afgelopen week op en neer naar Keulen gereden om 17 van de 30 schilderijen, die zich op de expositie bevonden, op te halen. De overige 13 doeken zijn voorlopig alleen op afspraak te bezichtigen.

  Kunstraum Ba CologneNeptunplatz 7 / Rothehausstr. 21, Keulen, Duitsland
  0049-221-2714916
  www.ba-cologne.de


  Uitgepakt, opgehangen en uitgelicht is 'In the midst of creation' natuurlijk op haar mooist, maar de galeriehouder wilde ook een foto van haar ingepakt en op haar kant.
  Gewoon, voor het surrealistische effect; op haar manier in quarantaine tijdens corvid-19.


  Veel licht en liefde toegewenst voor iedereen.

  Lees meer >> | 150 keer bekeken

 • Nieuwsbrief Maart

  24 maart 2020

  De nieuwsbrief van maart: Over mijn laatst schilderij en een update met betrekking tot mijn expositie in Keulen. https://mailchi.mp/eab6a5649c8a/phq4g2cszg-3928890

  'Minimaal een jaar liep ik er al mee rond: het idee om een schilderijenserie te maken waarmee ik mensen een hart onder riem kon steken.'

  Lees meer >> | 147 keer bekeken

 • Nieuwste schilderij All is well (ondanks de toestand in de wereld)

  15 maart 2020

  Een beetje ironisch is het wel. Om mijn nieuwste schilderij dat ‘All is well' is getiteld te presenteren, terwijl het coronavirus heerst. 
  Het schilderij is een aanmoediging om te vertrouwen. 
  Het hele universum bestaat namelijk uit polariteit.
  Er kan geen licht bestaan zonder donker.
  Er kan geen liefde zijn zonder angst. 
  Er kan geen gezondheid bestaan zonder ziekte. 
  Er kan geen kracht voorkomen zonder zwakte. 
  Alles hoort te zijn zoals het is. Het is aan ons waar we ons op focussen. Op licht, liefde, gezondheid en kracht. Of het tegenovergestelde.

  De meesten van ons zijn momenteel gefocust op het tegendeel. Door het laatste nieuws te volgen en maatregelen te nemen denken we meer ellende te kunnen voorkomen. Maar het brein kan zich maar op één ding tegelijk focussen. Op ziekte of gezondheid. Op vertrouwen of op angst (machteloosheid, slachtofferschap, et cetera).

  All is well - Bianca van Baast


  Onaangename situaties ervaren heeft een functie. Het is een uitnodiging om je bewust te worden van wat je wel wilt. Het gekke is dat we niet hoeven te weten HOE we bereiken wat we willen. Het enige wat er toe doet is dat we voor ons zien, en voelen, WAT we willen. 

  Een voorbeeld:
  Ik lijd sinds de jaren ‘90 aan chronische pijnen. Het begon met een pijntje in een klein gebied dat zich steeds verder uitbreidde en meer pijn ging doen. In 2017 was het zo erg dat ik nog maar amper kon lopen, zitten of staan. Zelfs liggen vormde regelmatig een probleem. Volgens de dokter zat er niets anders op dan levenslang pijnstillers slikken. Maar vanwege een intolerantie was dat geen optie.

  Dagenlang lag ik in bed me te verzetten tegen de pijn. Tot het moment dat ik het vechten beu was en me begon af te vragen WAT ik dan wel wilde. 
  Ik wilde me goed voelen, energiek, krachtig en gezond. Terwijl ik, beperkt in mijn bewegingen, op bed lag, vroeg ik me af welk beeld daarbij hoorde. Ik zag mezelf op een warme lentedag buiten lopen, huppelen en rennen. Volledig vrij en genietend. Heerlijk!

  Ons brein maakt geen onderscheid tussen werkelijkheid en fantasie. Het geloofde dus dat ik daar echt liep en liet mijn lichaam acuut stoffen aanmaken die mij meteen beter deden voelen. Zo stimuleerde ik het zelfhelend vermogen van mijn lichaam. 

  En omdat ik nu een ‘herinnering’ had van mijn potentiële toekomst (zie Dr Joe Dispenza voor meer info hierover), begon ik te voelen dat ik kon genezen. Voor het eerst in lange tijd was ik niet meer gericht op pijnbestrijding of de angst dat het alleen maar erger zou worden. Ik had ‘gezien’ en ‘gevoeld’ dat het ook anders kon. Door de ervaring veranderde mijn focus en zag ik ineens mogelijkheden om te helen.

  De pijn is nog niet helemaal over, maar ik voel het langzaam mijn lichaam verlaten. Ik kan weer uren lopen en staan. En ik voel me beter dan ik me in jaren heb gevoeld.

  Gezondheid, vrede, vrijheid, liefde en een gezonde aarde is er. We moeten het alleen nog leren zien.
  Wat wil jij? Zie het, voel het en word het.

  All is well - www.biancavanbaast.nl

  Lees meer >> | 149 keer bekeken

 • Aan tafel met Claudy: interview over kwetsbaarheid

  10 maart 2020

  In december werd ik voor Lokale Omroep Voor Oisterwijk (LOVO) geïnterviewd door Claudy Voskens. Over mijn creaties, kwetsbaarheid en bezieling. Het interview werd afgelopen zondag voor het eerst op teevee uitgezonden en is nu ook online te bekijken.

  Voor meer info over Een glimp van je ziel en mijn schilderijen zie www.eenglimpvanjeziel.nl en www.biancavanbaast.nl.

  Mijn eerst volgende tentoonstelling is een solo expositie bij Ba Cologne: Ort der Obstallation

  13 maart t/m 26 april 2020
  Opening vrijdag 13 maart 21.00 uur
  Di, Do en zo 14.00 - 18.00 uur. Verder te bezoeken op afspraak.
  Neptunplatz 7 en Rothehausstr. 21,
  Keulen, Duitsland
  0049-221-2714916
  www.ba-cologne.de


  Lees meer >> | 145 keer bekeken

 • Kijkje in mijn studio

  18 februari 2020

  Surrealistische taferelen in mijn studio als een schilderij op zijn kop staat te drogen.

  Lees meer >> | 131 keer bekeken

 • Uitnodiging

  18 februari 2020

  Vandaag ontving ik de geprinte versie van mijn komende expositie in Keulen. Ziet er goed uit, vind ik.
  Bij deze zijn jullie van harte uitgenodigd. 
  De opening vindt plaats op 13 maart 2020.
  http://www.biancavanbaast.nl/exhibitions.html.

  Lees meer >> | 140 keer bekeken

 • Het meest zenuwslopende van allemaal

  12 februari 2020

  Het schilderij ‘You are loved’ krijgt een zusje. Het is nog even doorwerken om haar op tijd af te krijgen voor mijn komende expositie, maar ik ben blij dat ik dit deel – het meest zenuwslopende van allemaal – heb gehad: Een transparante kleurenlaag opzetten die alles met elkaar verbindt. Er kan zoveel mis gaan bij het aanbrengen van deze laag. Zo erg zelfs dat ik soms helemaal van voren af aan weer kan beginnen. Dat was dit keer gelukkig niet nodig.
  Nu een dagje drogen en dan kan ik weer verder…

   

  Lees meer >> | 159 keer bekeken

 • Een glimp van je ziel en het liefdesverhaal

  4 februari 2020

  ‘Hallo Bianca,

  Precies twee weken geleden kreeg ik jouw schilderij aangeboden. En precies twee weken geleden leerde ik Mabel kennen.’ Zo begint in 2013 de mail die ik ontvang van een man die onderdak geeft aan mijn rondreizende schilderij Een glimp van je ziel. Hij gaat door over hoe de beroemde “vonk" oversloeg en de ontmoeting liefde, intimiteit en het gevoel van "zielsverwantschap" met zich mee bracht.
  ‘Regelmatig betrapte ik ons in dezelfde positie, in elkaars ogen wegzinken met onbestemde glimlach terwijl onze voorhoofden tegen elkaar rustten. Prachtig dat dit synchroon mag lopen met het twee weken schilderijbezit.

  Bedankt en groet,

  Erik L. ‘

  Tien jaar lang reisde Een glimp van je ziel door Nederland en kreeg het onderdak bij mensen thuis. Nu het doek niet meer door Nederland reist lijkt deze scène iets van het verleden. Niets is minder waar. Wil jij je met Valentijnsdag Een glimp van je ziel bij jouw thuis hebben en je met je geliefde in dezelfde positie bevinden, dan heb ik het ideale Valentijns cadeau voor je: Een giclée van Een glimp van je ziel. Normaal verkrijgbaar voor € 265,-. Nu tijdelijk voor € 245,- (inclusief gratis verzenden in NL). Neem bij interesse even contact op via art@biancavanbaast.nl.

   

  Aanbieding geldig t/m 10 februari 2020

  Lees meer >> | 156 keer bekeken

 • Meer blogs >>