• Laatste nieuwsbrief van 2019

  23 december 2019

  Bij deze de laatste nieuwsbrief van het jaar.
  Met een nieuwe expositie en diverse ontwikkelingen.
  Ps: wat wordt jouw #eenglimpvanjezielchallenge?

  ----------------------------------------------------------------------------------

  2019 is alweer bijna voorbij. En ik heb dit jaar maar weinig van me laten horen. Mede omdat er achter de schermen veel gebeurde waarover ik verder weinig kon melden.
  Hoewel ik nog altijd schilder - er staat weer een grote solo expositie in het nieuwe jaar gepland - ligt mijn focus steeds meer op hetgeen ik wil UITDRAGEN met mijn schilderijen en teksten. Namelijk, je kunt je leven vormen door je eigen-wijsheid te volgen.

  Door beeld en tekst steeds meer te combineren, en een voorbeeld te geven met mijn eigen leven, ontstaan er daardoor nieuwe mogelijkheden en samenwerkingen. Dat blijkt wel uit de interviews voor (lokale) bladen en tv die ik de afgelopen weken heb mogen geven en het verzoek om als gastdocent op te treden op een middelbare school.

  Tijdens één van de interviews vroeg men mij wat me het meest is bijgebleven aan het project Een glimp van je ziel. Om uw geheugen op te frissen: Tien jaar lang reisde het schilderij Een glimp van je ziel door Nederland en vroeg het iedereen die het onderdak verleende: ‘Wat bezielt je?’

  Ik heb heel wat mooie reacties mogen ontvangen, maar het meest dankbaar ben ik voor de mensen die na aanleiding van het schilderij gesprekken zijn aangegaan met vrienden, familie en hun gezin over bezieling. Want wie deelt wat zijn of haar leven mooier maakt, laat dit groeien.

  Vandaar mijn uitdaging aan u, om tijdens deze  feestdagen, een tijd van bezinning, eens stil te staan bij wat u (en de ander) bezielt: Wat geeft u het gevoel te LEVEN, in plaats van te overleven of geleefd te worden? Welke gedachten en visies horen daarbij? Deel ze met anderen. Offline, of online met #eenglimpvanjezielchallenge, en laat het groeien.

  Mooie dagen toegewenst en graag tot ziens in het nieuwe jaar.
   

  Lieve groet,
  Bianca van Baast
  www.biancavanbaast.nl
  www.eenglimpvanjeziel.nl

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 22 keer bekeken

 • Een nieuwe solo expositie in Duitsland is bevestigd.

  2 september 2019

  Er komt een nieuwe expositie in Keulen aan van 13 maart t/m 26 april 2020. Schrijf vast in je agenda! Binnenkort meer info op http://www.biancavanbaast.nl/exhibitions.html

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 40 keer bekeken

 • Vision Quest opnieuw op de markt

  14 juli 2019

  Het schilderij 'Vision Quest' uit 2017 was even niet beschikbaar vanwege een 'make over'. Maar vanaf vandaag is het weer verkrijgbaar.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 43 keer bekeken

 • Nu ook beschikbaar als print

  18 juni 2019

  Voor de liefhebbers zijn onderstaande schilderijen zijn nu ook beschikbaar als print (poster en/of canvas) via Saatchi art: https://www.saatchiart.com/account/artworks/11259

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 44 keer bekeken

 • Van schilderen naar schrijven

  2 april 2019

  Vreemd, hoe het leven kan lopen. Als meisje van 6 à 7 jaar wist ik zeker dat ik later kunstenaar ging worden. In 2011, toen ik zo’n 8 jaar als kunstenaar werkzaam was, kreeg ik een burn out. De drang, die ik altijd had gevoeld om te tekenen en schilderen, werd minder. Ik vroeg me af of dit het einde van mijn schilderscarrière inluidde. Was het misschien de bedoeling dat ik iets anders ging doen?

  Het antwoord op die vraag kwam ruim een maand later; ’s ochtends had ik notities gemaakt in een soort dagboek en opgemerkt hoe heerlijk ik schrijven vond. Ook viel het me op dat er de laatste tijd zoveel schrijvers in mijn leven waren verschenen. ’s Middags, bracht het toeval me op een heel speciale manier in contact met een boek dat ging over schrijven. Waarna een mailing me liet weten dat deze ontmoeting helemaal geen toeval was! (link)
  Hoe dan ook, het werd me duidelijk dat ik moest gaan schrijven. Maar waarover… ? Ik had geen idee! 

  Ik begon te schrijven over kunst, over reizen, over gebeurtenissen in mijn leven en de inzichten die het me bracht. Opvallend genoeg kwam ik steeds hetzelfde onderwerp tegen; volg je bezieling. Wat laat je stromen, wat geeft jou het gevoel dat je leeft in plaats van overleeft of wordt geleefd?

  Als mensen me vragen wat ik tegenwoordig doe, voel ik me schuldig en lui, omdat ik in de afgelopen jaren zo weinig kunst heb geproduceerd en geëxposeerd, ondanks dat ik daar altijd goede redenen voor heb gehad. (link)
  Vanochtend realiseerde ik me dat ik al jaren geen schetsblok meer bij me draag. Ideeën voor potentiële schilderijen vallen me nog maar zelden spontaan in. Teksten daarentegen des te meer. Schriftjes, kladblaadjes en Word-bladen op mijn pc staan vol. Mijn mobiel met zijn opnamerecorder en notitieblok draait  overuren. Waar eerst mijn huis vol lag met schetsen, zie je nu aantekeningen liggen voor blogs,- en boekideeën. 

  Ik stop niet met schilderen, want wat ik wil delen kan zowel via tekst als via beeld, maar… net zoals ik anderen aanmoedig om hun bezieling te volgen, moet ik ook gaan waar de (levens)stroom me naartoe leidt...

  www.eenglimpvanjeziel.nl

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 51 keer bekeken

 • Alles is goed

  21 maart 2019

  Al jaren houd ik me bezig met het ego en de ziel, en weet je wat me opvalt?! Ze zijn één en hetzelfde ding! Net zoals bij yin en yang, is de ziel de lichte kant en het ego de donkere kant. Ze hebben elkaar nodig om te kunnen scheppen. Momenteel is er veel onrust in de wereld. Het ego krijgt (te) veel aandacht. Dat lijkt misschien een slecht teken, maar is eigenlijk heel goed. Het betekent dat we het bekende, een oude vertrouwde manier van denken en doen, aan het loslaten zijn, terwijl we nog niet voldoende durven te vertrouwen op de ziel. Logisch dat dit veel angst en boosheid met zich meebrengt. Hier moeten we doorheen. Heb vertrouwen. Alles is goed. 

  www.biancavanbaast.nl
  www.eenglimpvanjeziel.nl

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 52 keer bekeken

 • Give me a hug!

  1 maart 2019

  Binnenkort neem ik deel aan de expositie 'Give me a hug 2': 52 kunstenaars, ontwerpers, tattoo artists en fashiondesigners bewerken 52 grote knuffels. 
  Benieuwd naar het resultaat, en mijn bijdrage?

  Give me a hug
  Opening 22 maart van 20.00 - 23.00 uur
  Verder te bezoeken op 23 en 24 maart van 12.00 -17.00 uur
  NS16
  NS Plein 16, Tilburg

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 57 keer bekeken

 • In-spiratie is hard werken

  21 januari 2019

  Ik zit met mijn ogen dicht en mijn benen schuin opgetrokken in een stoel die ik zojuist voor het keukenraam heb gezet. 
  ‘Wat doe je?’ vraagt hij opkijkend van zijn laptop met een lichte irritatie omdat ik zo onproductief ben op een maandagochtend.

  ‘Ik ben bezig’ antwoord ik. ‘Ik mediteer, doe de innerlijke glimlach, voel hoe mijn spieren ontkrampen en mijn ademhaling dieper in mijn lichaam zakt. Ik voel mijn bloed en energie stromen en de warme zon op mijn huid schijnen. Ik zie vormen dansen achter mijn oogleden, hoor de geluiden van auto’s die voorbij rijden, vogels die zingen en jou ploeteren op je notebook. Ik voel woorden en beelden die onderweg zijn naar mij. Zij hopen dat ik ze vastleg in teksten en schilderijen. Maar voordat zij mij kunnen bereiken, moet ik me eerst openstellen; niet gaan trekken of moeite doen, maar ontspannen en vertrouwen. En dat is hard werken.’ Ik draai mijn gezicht terug naar de zon en haal nog eens diep adem...

  Meer van dit soort zelfgeschreven teksten vind je op www.eenglimpvanjeziel.nl

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 59 keer bekeken

 • Het schilderij en haar verhaal

  7 januari 2019

  “Zou ik meer uitleg moeten geven over wat ik wil uitdragen met mijn schilderijen?” vraag ik me soms af.
  ‘Ja’, is het antwoord dat ik regelmatig daarop krijg.
  Maar vanochtend ontving ik onderstaande tekst van auteur Jan Mantel. Niet mijn visie, maar te mooi om te weerleggen:


  ‘In the midst of creation’ – Jan Mantel

  Op de laatste dag van het jaar liep ik tegen een schilderij aan van Bianca van Baast. Mijn toch al deprimerende gedachten over de toestand van de wereld dwaalden verder af, dieper het schilderij binnen en toen ontstond er een plotselinge ommekeer.

  De schoonheid vastgelegd als een serene droom liggend op de wolken in een oneindige ruimte van leegheid en duisternis. Het lijkt alsof ontsnappen niet lukt. In bijna foetushouding wacht mijn prinses vredig tot het moment dat de poort opengaat en ze door de opening weggedreven wordt uit de zwarte doemwereld. En dan komt het licht haar tegemoet en trekt de mist op.

  Wakker geschud en met grote ogen ziet ze tot aan de horizon de wereld gevuld met hoop. Bomen met groene toppen reiken tot aan de hemel. De lucht is helder en zover ze kan kijken ligt er schoonheid in het wuivende landschap. Kinderen drinken weer uit de beek en wilde paarden rennen door de velden, af en toe met beide benen naar achteren trappend.

  Achter de stammen van de dikke eiken staan de pessimisten klein gestompt door sterke hooparmen, loerend om elke kans te grijpen weer tevoorschijn te komen. Voorlopig zijn ze te klein. De uitstoot wordt langzaam geabsorbeerd door stugge doorzetters, die niet de verleidingswegen van de overvloed zijn ingeslagen. Volhardend zijn ze de waarheid trouw gebleven en hebben de slag gewonnen. De zeespiegel daalt weer en de ecologische groei vertaalt zich op de groene aandelenbeurs in permanente stijgingen.

  Ik wend mij af van het schilderij ‘In the midst of creation’ en loop het nieuwe jaar tegemoet. Ik moet van opluchting schreeuwen. Mijn kleinkinderen zijn gered.  

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 60 keer bekeken

 • Nieuwsbrief mei 2108

  18 mei 2018

  Beste lezer,

  het is mijn wens om jouw leven een beetje mooier te maken. Waarschijnlijk is mijn bijdrage daarin maar klein: misschien laat ik je genieten van de afbeeldingen in mijn nieuwsbrieven of bezichtig je graag mijn schilderijen tijdens een expositie of na een aankoop. Misschien spreekt ‘Een glimp van je ziel’ en ‘het volgen van je eigen-wijsheid’ je aan of is er een andere reden dat je graag op de hoogte blijft.

  Hoe dan ook. Binnenkort gaat de nieuwe privacywet inwerking en is het niet vanzelfsprekend meer dat je een nieuwsbrief van me ontvangt. Vanaf 25 mei is het noodzakelijk dat je bewust een keuze maakt en digitaal aangeeft dat je graag op de hoogte wilt blijven.  Dat kan via deze link. (Na de aanmelding krijg je nog een mailtje om het definitief te bevestigen. Houd je (spam)box dus in de gaten.)

  Wat kun je verwachten qua toekomstige nieuwsbrieven?
  Momenteel zitten er geen exposities of lezingen in de planning, maar ben ik wel bezig met nieuwe schilderijen en het schrijven van een boek na aanleiding van Een glimp van je ziel. Dit betekent dat je pas over een tijdje weer een nieuwsbrief zult ontvangen; alleen als er daadwerkelijk iets te melden valt en nooit meer dan twee per event.  Wil je op de hoogte blijven? Bij deze nogmaals de link om je aan te melden voor de nieuwsbrief.

  Alvast bedankt en graag tot ziens.
  Lieve groet, 

  Bianca van Baast
  www.biancavanbaast.nl

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 100 keer bekeken

 • Meer blogs >>